15 Mart 2012 Perşembe

Güç


''Güçlü kadın tanımınız nedir? Siz güçlü bir kadın mısınız? 
Ben bu 'güç' lafını o kadar sevmiyorum. Eskiler 'dirayet' dermiş mesela. Dirayetli bir kadın içindeki farklı sesleri anlayan, bilen ve sevebilen kadındır. Yoksa sürekli güçlü görünen, sert duran, kaş çatan, erkeksileşen kadın değil. Nefsine kapılmayan kişi dirayetlidir.

Ağlayıp, sızlar mısınız? 
Tabii, zaman zaman ağlarım. Keşke erkeklerimiz de daha fazla ağlayabilseler. "Zayıf görünürüm" diye bir endişe duymasalar. Zannediyoruz ki kadınlar hep güçlü erkek peşinde. Aslında kadınlar 'gerçek insan' peşinde.''

Yukarıdaki söyleşi Elif Şafak ile yapılmış..Güzel cevaplar vermiş Elif..Beni ilgilendiren asıl cümle şu :''Zannediyoruz ki kadınlar hep güçlü erkek peşinde. Aslında kadınlar 'gerçek insan' peşinde.''


İşte budur..Eskiden erkekler insan içinde ağlamazlardı, yoksa karizmaları yerle yeksan olurdu..Çoluk-çocuklarıyla yüz-göz olurlar, maazallah bir daha otorite motorite kalmazdı (!)

Oysa iki cihanın güneşi Sevgili Efendimiz (sav) insan içinde ölen oğlu için göz yaşı dökmüş ve soranlara bunun ''insani (fıtrat) bir durum'' olduğunu izah ederek; aksi durumun merhamet fakirliği olduğuna işaretle, bizlere bu konuda da örneklik etmişlerdir.

Erkek ağlarken de soğukkanlı olandır..Kendisini dağıtmaz..Güçsüz ve aciz zamanları olabilir.O da kadın gibi duygulardan hali değildir..

Evet artık günümüzde kadınlar yakışıklı yerine olgun, kendi ruhuna hitap eden erkeği yanına yakıştırıyor..Yani kendisine ve yaratılmış her canlıya merhamet ve şefkatle yaklaşan ''gerçek insan''ı istiyor ve arıyor..

Güç vefadadır, işler ters gitse de; maziye saygıdadır..Güç merhameti kaybetmeyiştedir..Güç, gücün adaletsizliğe götüren bir araç olmadığını idraktedir.

Güç yoğun sevmektir..