24 Mayıs 2012 Perşembe

Neden canımız sıkılır..?

''Dinle, bu ney nasıl şikayet ediyor, ayrılıkları nasıl anlatıyor: 
Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryadımdan erkek, kadın... herkes ağlayıp inledi.'' 
(Mesnevi-i Şerif ilk sayfa ilk satır)

Ney bazen insan demektir..

Dinle insan Allah'ın gurbetinde, cennetlerden dünya sürgününe düşeli beri, ayrılıklardan nasıl şikayet etmede, nasıl feryat etmede..

Nasıl hasretler ve pişmanlıklar içinde kıvranmada..

Bazen Mevlana bazen Yunus olarak, bazen Baki, bazen de Necip Fazıl olarak tasamıza derdimize ses olmakta..

İnsanın canı sıkılır, içi daralır..Bu iki sebeptendir:

Her gün ölüm meleği (ya da yardımcıları) insanların yüzüne bakar ölüm listesinde var mı diye..O bakış sebebiyle insanın canı sıkılır, içi daralır..

Bir de insan dünya hayatında refah seviyesi ne olursa olsun, mutmain olamaz, mutlulukları kısa ve kesiktir.Aklı geldiği yerlerdedir..Yani cennette, yani cennetten Hakk Tela'nın cemaline iştiyak duyar..

Dünya hayatını yaratılış amacına uygun yaşamayan insanın canı sıkılır..''Asra andolsun ki, insanlık hüsrandadır/bunalımdadır.'' ayetinin işaretinde ki gibi; İslami yaşamayan, özümsemeyen insanlık -işte görüyoruz- tam bir bunalımda, açmazda..! Ve maalesef bunun farkında olmadığı için de, yanlış kulvarlarda, çıkmaz sokaklarda çürüyor! İntiharlardan, uyuşturucu ve gayri ahlaki yaşam biçimine ekonomik dar boğaz yani bereketsizlik de cabası..

Canı geldiği alemi özlediği için, dünya hayatı sıkıcıdır.Burayı sıkıcı bulduğu için, geldiği cennet sonsuzluğunu da sıkıcı sanır..Oysa orada sıkılmak asla yoktur..

Beni kamışlıktan kestikleriden yani cennetten sürdüklerinden beri, feryadımı, ''o erler ki..'' ayetindeki kadın erkek duyup,anlayıp,ağladılar.

Ahımız vardır, vahımız vardır bizim..

Gurbetçiyiz ve Allah'ın gurbetinde, Allah'ı özlemekteyiz..Bunun için kıvranan ruhumuzu bir duyabilsek..!

Bizi yoktan var edip, bize değer verip, bize muhatap alan Allah'a yarattığı mahlukların nefesleri adedince şükürler olsun..Bu gece Mevlanmızın bizleri affetmek için sunduğu sayısız imkanlardan biri olan kandil'den içimizdeki kandile kocaman bir nur parçası alabilenlerden olmamız duasıyla..

Salat ve selam, biricik Örneğimiz ve Önderimiz, Kainatın Övüncü Peygamberimiz sallahü aleyhi ve sellem Efendimize ve yolundan gidenlere olsun. Amin.