26 Kasım 2012 Pazartesi

Sır



Çok değerli bir arkadaşımın armağanı..Okumaya yeni başladım.69.sayfa itibariyle diyebilirim ki, şimdiye kadar okuduğum kişisel gelişim kitapları içinde en etkilisiydi..

Hayallerimi de kaybettim dediğimden olsa gerek, okudukça bana bu kitabın ''özenle, düşünülerek'' seçilmiş olduğunu fark ederek tebessüm ettim.Kendisine buradan bir kez daha çok teşekkür ediyorum.

Gerçekten ''dipte'' ve yaşam sevincini, umutlarını kaybetmiş herkese, çevreme tavsiye etmeye başladım.Çok şükür bir iş girişiminde hiç başarısız olmadım ama, işlerinde iflas etmiş kişilere de tavsiyemdir.İçinde bildiğimiz gerçek yaşamdan örneklere de yer verilmesi kitabı daha da etkili kılmış.

Zaman zaman kitaptan bir paragraf seçip, İslâmi karşılığı ile yoğurup sizlerle paylaşmak isterim.

Kitabın arka kapağı ve ardından yazarın önsözü ile sizleri başbaşa bırakıyorum:

''Kitabın birinci ve ikinci bölümlerini okuyun. Eğer hala umutlarınıza kavuşmayıp yaşamdan zevk almak için yepyeni bir güç ve istek kazanmadığınızı düşünüyorsanız, bu kitabı bir köşeye fırlatın gitsin. Çünkü bundan sonra da işinize yaramayacaktır.''
Ali İsmet Koçak (Alarko Carrier Satış Yöneticisi)

''Hayatınızda çaresizliği, güven eksikliğini ve korkuyu birçok kez hissettiniz. Bu hisler şimdiye kadar sizinle birlikte yaşadı. Yolculuğumuz bunların üstesinden gelmenin yolculuğudur. 

Daha iyi bir yaşama sahip olma arzunuzu sezebiliyorum. Akan gözyaşlarını, hayal kırıklıklarını hissedebiliyorum. Bu özel yolculuğu birlikte yapma şansını bana sunduğunuz için minnettarım. 

Hayatınızın bazı alanlarından hoşnut değilsiniz. Farklı olmasını istediğiniz bir şeyler var. Bu isteğiniz bizi burada buluşturdu. Şu anda yaşadığınız hayattan daha fazlasını elde edebileceğinizi hissediyorsunuz. Büyük başarılar elde etmiş, iyi yerlerde olan insanlara bakıyorsunuz; sizden farkları olmadığını, hatta çoğundan daha yetenekli olduğunuzu görüyorsunuz. 

Daha büyük başarılar arzuluyorsunuz. Ama öte yandan kendinizi bir çıkmazın içinde hissediyorsunuz. Geçmişiniz hayal kırıklıklarıyla dolu. "Kaderim belki de bu." diye düşündüğünüz zamanlar var. Anlamsızca uzun saatler televizyon seyrediyorsunuz. Sanki bir şeylerden kaçıyorsunuz. Kendinize saygınız azaldı. Nüfus cüzdanınız aksini iddia etse de yaşlandığınızı hissediyorsunuz. Hiçbir şey yapmaya enerjiniz yok. Kendinizi eve zor atıyorsunuz. Kendinize kızgınsınız, hayata kızgınsınız. Bir ışık görseniz, peşinden gideceksiniz. Tutunacak bir dal bulsanız, bırakmayacaksınız. Bir çıkış noktası ya da bir başlangıç noktası arıyorsunuz. 

Sizinle paylaşacaklarımın hayatınızı değiştirme potansiyeli var. Bu yüzden zihninizi ve kalbinizi açmanızı istiyorum. Kalbinizi de açmanızı istiyorum, çünkü bazı mesajlar kalpten kalbe gidecek. 

Bu kitabın her bölümünde hayatınızı her açıdan zenginleştirecek "SIR" dan bahsettim. Öncelikle bu "SIR" ın çekim yasası olmadığını belirteyim. Çekim yasası birçok etkenden sadece biri. Bu kitapta sözü edilen "SIR" hayatınızda arzuladığınız değişikliği oluşturmak için gereken bütün etkenleri bir araya getirmenizi sağlayacak. 

"SIR", siz onun için hazırsanız işleyecektir. Siz onun için hazırsanız, o da sizin için hazırdır. 

2001 ekonomik krizinde bankadaki işine son verilen arkadaşım "SIR" için hazırdır.Ne mi oldu? Onun ve daha birçok kişinin hikâyesini de bu kitapta bulacaksınız. 

Sözünü ettiğim "SIR" bu kitapta en az yüz kez tekrar ediliyor. "SIR" ı somut olarak adlandırmadım. Çünkü ona hazır olanların ve onu araştırıp peşinde olanların kendileri fark etmeleri gücünü arttırıyor. "SIR" ın bir büyüsü, bir sihri var. "SIR" ı sizin keşfetmeniz gerekiyor. 

Eğer onu kullanmak için gerçekten hazırsanız, "SIR" ı her bölümde en az bir kez fark edeceksiniz.

Cesaretinizi kaybettiğiniz zamanlar olmuşsa, varınızı yoğunuzu ortaya koymanızı gerektiren zorluklar yaşadıysanız, deneyip başarısız olduysanız, amansız hastalıklarla, sağlık sorunlarıyla boğuşuyorsanız, çölde kaybetmiş ve belki de aramaktan vazgeçmek üzere olduğunuz umutlarınıza "SIR" sayesinde tekrar kavuşacaksınız. 

Atatürk "SIR" ı kurtuluş savaşında yoğun bir şekilde kullandı. Onu her bir Türk askerine ve insanına aşıladı. 

İçinizde "SIR" a şüpheyle yaklaşanlarınız olabilir. Sizi suçlamıyorum. Dört yıl öncesine kadar belki de bazılarınızın hissettiklerini ve yaşadıklarını hissedip yaşıyordum. Hep bir çıkış noktası arıyordum. Hep soruyordum, hep arıyordum. "SIR" için hazırdım. Ama elim kolum bağlıydı. O kadar düşünmeme rağmen yapılacak bir şey ya da atılacak bir adım göremiyordum. Borç içerisindeydim ve gözyaşları içerisinde uyuduğum çok geceler vardı. Ta ki "SIR" la karşılaşıncaya kadar. Aradan dört yıl geçti ve hayatım bugün çok farklı bir noktada. 

Üniversiteyi bitirdiğim andan itibaren hep bu sırrı merak ederdim. Belli başarıları elde etmiş olanların, atılım yapanların, bu yolculuklarına hangi kırılma noktasıyla başladıklarını hep merak ettim durdum. Başarı hep başkasına ait, şans hep başkasına güler diye düşünmeye başlamıştım. Büyük şirketlerde nasıl iş bulunuyordu, bu insanlar, yöneticilik kademelerine nasıl yükseliyorlardı, hep merak ederdim neydi o sihirli değnek diye. 

Üniversite diplomamı aldıktan iki günden sonra Hindistan semalarındaydım. "SIR"ı Avustralya da bulmak üzere yola çıkmıştım. İngiltere de de aradım, ama orada da herhangi bir ipucu bulamamıştım. Türkiye de izini sürdüm; şirketlerde çalıştım, kendi işimi kurdum. Aradığım buralarda da değildi.

Üniversite günlerinde gördüğüm düşler artık birer kâbusa dönüşmüştü. Hayat bu muydu? Yıllarca dört gözle beklediğim serüven bu muydu? 

Yaşım ilerledikçe yaşadıklarıma ve hayatta bulunduğum yere isyan ediyordum. Kaderim bu olmamalıydı. Kendimi bir kurban olarak görmüyordum, ama olanlara bir türlü de anlam veremiyordum. Hayat bu kadar zor olmamalıydı. O sınırsız okyanusun içinden kendime bir kova su almam bu kadar zor olmamalıydı.

"Hayatım boyunca aradığım o "SIR" şimdi bu kitabın içerisinde. 

"SIR" ın eğitiminizle ya da bugün hayatta bulunduğunuz yerle hiçbir ilgisi yok. Önemli olan onun için hazır olmanız.

Aradığınız cevabı bu kitabı bitirmeden bulacaksınız. Belki onu ilk bölümde, belki de son sayfasında, ama mutlaka bulacaksınız. 

Kitabı okurken unutmamanızı istediğim, bu kitapta bahsedilenler hayal mahsulü değil, gerçeklerden yola çıkarak yazıldı. 

Merak etmeyin onun için hazırsanız, "SIR" göründüğünde adeta sayfanın içinden size sıçrayacak. Onu fark edeceksiniz. 

Bu kitabı birileri sizi kovalıyor gibi hızlı okumayın. Bu, sıradan bir okuma kitabı değil, yaşamınızı tamamen değiştirecek bir rehber kitap. Kitabı başucunuzdan ayırmayın. Sık sık tekrar edin ve anlatılanları uygulamaya çalışın. 

Kitabı okurken zaman zaman durun ve okuduğunuz şeyler üzerinde düşünün. Kendinize her öneriyi nasıl ve ne zaman uygulayabileceğinizi sorun. Bu tür bir okuma, arkadan atlı kovalıyormuş gibi okumaktan çok daha yararlı olacaktır. 

Kitabın birinci ve ikinci bölümlerini okuyun. Eğer hala umutlarınıza kavuşmayıp yaşamdan zevk almak için yepyeni bir güç ve istek kazanmadığınızı düşünüyorsanız, bu kitabı bir köşeye fırlatın gitsin. Çünkü bundan sonra da işinize yaramayacaktır. 

İyi kitaplar konusunda önemli olan kaç tanesine ulaşabildiğiniz değil, kaç tanesinin size ulaşabildiğidir. Umarım benim yazarken aldığım keyfi, yaşadığım hazzı ve duygu yoğunluğunu okurken siz de hissedersiniz. 

Sizi bilmem, ama ben bu yolculuk için sabırsızlanıyorum. Ucu bucağı ve sınırları olmayan maceramıza beraberce başlayalım mı? ''

Cengiz Erşahin