10 Aralık 2012 Pazartesi

Rüya görmek..

Rüya hakkında gelen sorunun kısa cevabı:

''Sen gördüğüm en güzel rüyasın'' demiş şair..Hangi şair demeyin, öyle girizgâh yapmak istedim.

Rüya da temel prensip; güzel rüya Rahmani, kötü rüya şeytanidir.Güzel rüya Müslümana müjdedir, sevinçtir, görünce hamdeder, manevi hayatına neş'e ve gayret gelir. 
3 kısım rüya vardır : 

1-Peygamberlere has gerçeğin aynası, işareti rüyalar.Bu salih ve hak rüyaları, sırasıyla evlilayalar, salih kullar ve diğer insanlar da; durumlarına/nasiplerine göre görebilirler.

Görülen rüyaya bakılır, dine uygunsa şükürle alınan işaret/ikaza göre durum belirlenir.Burada dikkat edilmesi gereken ölçü, dine uygunluğunun kontrolüdür. Bunu anlamak için de kişinin ''iyi derecede'' dini bilgiye sahip olması gerekir.Şeytanın rüyaya hile ile girme ihtimalinin önüne ancak bu şekilde geçilebilir.

Güzel rüyalar, ancak kalbi fesat olmayan, dini alt yapısı olan güzel insanlara anlatılıp tabir ettirilir.Rüyayı mutlaka hayra yormak gerekir.Değilse, rüyada uyarı olduğu söylenerek ayrıntıya girilmemesi şarttır.Çünkü rüya yorulduğu şekilde dünyamıza doğar.

2- Bilinçaltı rüyaları.(Nefsin konuşması)Bunların bir ucu psikolojik rahatsızlığı olanlara dayanır.Ruhsal hastalıklara müptela olan kişiler, geceleri de kâbuslar görürler.Bu tip ruhsal çöküntü içinde olanların rüyalarına şeytan çok daha kolay karışır.

Diğer ucu ise her normal insanın günlük yaşamda etkilenip, düşündüğü olayların geceye yansımasıdır.Bu tür rüyaları birilerine anlatmak gerekmez, üstünde de durulmaz.Anlatılan da iyiye yormalıdır.

3- Şeytani rüya dediğimiz, (hulm) şeytanın girdiği rüyalardır.Kişiyi üzmek, korkutmak ya da olmaz zamanda gusül almasına sebep, zamanını çalmak maksatlıdır.Bu ise kesinlikle kimseye anlatılmaz.Üzücü rüya gören uyandığında soluna üç kez tükürüp (gibi yaparak) eüzü-besmele çekerek; şeytandan ve şeytani işlerden Allah'a sığındım der.

Görmediği halde rüya gördüğünü yalan olarak anlatanlar için  Peygamber (sav) dilinden çok büyük ikazlar vardır. Görmediği halde rüya uyduran yalan yere yemin eden gibi çok büyük bir günah içine düşer.Hatta daha da ağır. Allah'ın kendisine güzel rüya gösterdiğini söyleyerek Allah'a iftira atma cürmü vardır.Bu da dinden çıkmak gibi büyük bir günahtır.

Rüyalar peygamberler dışındaki insanlar için dini delil olamazlar.Tek istisnası arif zatlardır, onlar da zaten yine dini kaynaklara rüyalarını tasdik ettirirler.

Ben rüyamda böyle gördüm, bunu yapmam isteniyor diyenle şeytan oynar ve rezil eder.Çok alim ve salih biri (bulursan) tabirini dine dayanarak yaparsa, o taktirde o rüyaya göre hareket mümkün ola-bilir..Bu bile kesin değil.Rüya kitaplarına bakarak rüya tabiri de çok mümkün değil.O kitaplarda genel tabirler vardır.Kişinin haline durumuna göre değişir.Bu açıdan rüya bağımlısı olmamalı ve rüya ekseninde yaşamamalıdır.

İstihare meselesine de kısaca değinirsek.Kişinin bir konu için 2 rekat namaz kılıp konuşmadan kıbleye dönüp uykuda rüya yolu ile Allah'a danışmasıdır.Ama büyük bir zatın dediği gibi zaman istihare değil, istişare yani bir işini akıllı, tecrübeli ve iyi niyetli insanlara danışma zamanıdır.İstihare de şeytanın iğvasından masum değildir.Bizim gibi zamane günahkârlarının istihareleri de bize benzemektedir.

Şüphesiz rüya konusu çok geniş bir ilim dalı.Detaylı anlatıma ve kaynaklardan iktibaslara girmeden umarım sıkmadan en kestirme yoldan bilgimce açıklamış oldum.

Hayat bir rüya zaten, ölünce uyanacağımız. Rüya içinde rüya, güzel sevinç veren rüyalar için, gündüzü hayırlı uğraşlarla geçirmemiz temennisiyle..

Not: Yazılarıma değer vererek paylaşım ağlarına taşıyan arkadaşlarım ve okurlar var.Bir çoğundan da haberim olmadığı için, buradan herkese çok teşekkürler ediyorum.