8 Mart 2013 Cuma

Hz.Peygamber (sav) ve kediler.


Peygamber Efendimiz   (sav) de kedileri çok severdi bakımı ile uğraştıgı bir çok kedisi vardı Fakat bunların içinde en çok sevdiği kedi, "Müezza" idi.(Müzezza:"izzet veren, şereflendiren".anlamında dişil bir kelimedir, Müezza da muhtemelen dişi bir kediydi)...Hz. Muhammed kedisi Müezzayı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz.Peygamber(sav)'in giysisinin ucunda uyuya kalınca kediye kıyamayan Hz.Peygamber (sav)  giysisini keserek sedirden kalkmayı tercih etmiştir.

Müezza çok muhtemelen bir sokak kedisi. Mekke'nin kavurucu sokaklarından Hz.Peygamber (sav)'in   ilgisi ile kurtulmuş. Bugün Müezza gibi damağı lekeli olan kedilerin, onun soyundan geldğine inanılmaktadır.

Hz.Peygamber (sav) ve Müezza o kadar yakınlardı ki, Müezza bazen peygamberin abdest almak için hazırladığı sudan içerdi. Peygamber Müezza suyunu içinceye kadar beklerdi ve aynı su ile abdestini alıırdı. "Su Kirlenmedi mi ?" diye soranlara "Kediler hiç bir şeyi kirletmez" buyurmuşlardı...

Bir yılan Hz.Peygamber (sav) 'e  gelmiş ve kendisinden yardım istemiş. Hz.Peygamber (sav)'de yılana yardım etmiş. Fakat yılan Hz.Peygamber (sav)'i sokmaya kalkışmış. O sırada bir adam yetişip kedisini yılanın üzerine salmış. Yılanın zehirli ısırığından kedi vesilesiyle kurtulan Hz.Peygamber (sav)  kedinin sırtını okşamış. Kedilerin ne kadar yüksekten olursa olsun dört ayak üzerine düşme yeteğini sebebi bu mucizevi olaydır.

Peygamberimiz kedileri birer hayvandan çok evin bir ferdi gibi görürlerdi. Bir gün bir eve yemek göndercekti ve ev sahibine evde kaç kişi olduklarını sordu. Ev sahibi "3 Kişiyiz" dedi. Peygamberimiz bunun üzerine, "Evinizde kedi var mı? " diye sordu, ev sahibi "Evet var" diyince kediyide evin bir ferdi olarak görüp aynı yemekten ayırt etmeden 3 değil 4 kişiik yemek gönderdi.

Hadislerde peygamberimizin çevresinde vahşi ve büyük kedilerinde olduğunu öğreniyoruz. Hatta bu kedilere o kadar müsamaha gösterirmiş ki, kediler eşi Hz Aişe ekmek yaparken eve girer yaptıgı ekmeği alır götürürlermiş... (Şimdi aynısı olsa kaç kişi o kediyi kovalamaz acaba? Ki burada bahsedilen vahşi bir kedi)

Ebu Hureyre Radiyallahu Anh kedileri cok sevdiginden, beslediginden ve ilgilendiginden Efendimiz (sav) kendilerine ”Ebu Hureyre” [Kedilerin Babasi] lakabını vermişlerdir.

Hz.Peygamber (sav) o zamanlar sık olan kedilerin ticari alım satımını yasaklatmıştır.Aktarılan bazı hadislerde "Kedisine eziyet eden bir kadının cehennemde çektiklerinden " bahsedilir. Mesaj oldukça açıktır. Kedilere iyi muamele şarttır.

Evde Kedi beslenebilir ve sevaptır. Çocukların merhamet duygusunun gelişmesine katkıda bulunurlar. Nitekim Evliya Zatların coğunun etrafinda ve evinde kediler vardı...

Kedileri sevmek sünnettir. Hayvanlara ve canlılara merhamet imandandır. (iktibas)