1 Şubat 2015 Pazar

Ezan (4)


İslam'ın şeairinden,şiarı,nişanı,simgelerinden ezan üzerine olan serimizin sonuna geldik.


"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza)

Çok söze ne hacet !


Davet edip çağıran KİM..?


Ve sevdiklerine ya da,merhamet edeceklerine nasip ediyor DİVANINI...!


Bu inceliği düşünsek erirdik ve 50 vakte denk 5 vakit için, sabırsızlanır,ezandan çok önce abdestimizi alır, ruhen bekleyişe geçerdik.


''Haydi..!'' deyişte bir huzurlu heyecan yok mu ? Tez ol, davran, ne bekliyorsun..?


Ve Kimi bekletiyorsun ?



"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa)


Kaçınmayıp geldiğinde,bu ilahi davete uyduğunda seni bekleyen ''Felah''tır...Kurtuluş...


İlahi gazaptan,cehennem hapishanesinden,nefs ve şeytanın tasallutundan kurtuluş...!


Kurtulanların ülkesi ise Cennet...


Altlarından ırmaklar akan Cennetler.


Ve ebedi Hakkın Rızası...


''Sizi cennette baki kılacak amele (namaza) gelin.'' (K.Sitte, c.9, sh:340)

Öyleyse ''Allah'dan korkuyorum, cehenneminden korkuyorum''sözünde sadık ve samimi isen bunu namaz ehli olarak, ezana saygılı bir yaşamla ispat et..!


"As-salatu hayrun mine'n nevm" (Namaz uykudan hayırlıdır,sadece sabah ezanında)


Namaz uyanıştır,''Sizler hakikatin şahitlerisiniz'' sırrınca,hakikate uyanıştır.Gafillerin çok olduğu bu fanilikler diyarı dünyada,hakkıyla namaza riayet edenler,kendilerini seçilmişlerden saysalar yeridir.Namaz nasiptir.Namaz saygıdır.Ezanla başlar,ezanla o kapıdan içeri alınırsın.Uçan halı mesabesinde uçurur seni seccaden ulvilikler alemine. Bu yüzden ve bu cahilin bilmediği sayısız sırlar ile namaz uykudan hayırlıdır.Namaz Hakk ile mükâlemedir. Tabiri caizse Allah'a iltica makamında, kulun sözünü söylediği,muhatap alınarak cevaplandırıldığı makamıdır.Nasıl hayırlı olmasın.İlahi huzura çıkan bir ruhu uyku tutabilir mi?

''İnsanlar uykudadır ölünce uyanırlar.'' Bir başka açıdan,nefslerini öldürmeyi (terbiye etmeyi) başardıkları zaman,ezan çiçekleri gibi hakikate,aşka uyanır,açarlar.

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür)


Büyüklüğünü, kudretini bize verdiği akılla asla anlayamayacağımız kadar Büyüktür. O kendisini nasıl sena eder ve büyüklerse öyle büyük ve sonsuz...


"Lâ ilâhe İllAllah" (Allah'tan başka ilâh yoktur)


Dudaklarımızı kımıldatmaya bile  ihtiyaç duymaksızın (sekâratta anlaşılır bunun önemi) söylenen en şerefli kelimedir.Tabiat kanunlarının da,sosyal hayatın kanunlarını da taktir eden yegâne tek ve ortak kabul etmez otorite Allah (cc)...


Lâ ilâhe İllallah Muhammedür rasullullah diyen ve anlamına iman eden kişi, inkar etmediği müddetçe ne kadar günah işlerse işlesin, (Allah dilerse cezasını çeker ya da affa uğrayıp) sonunda cennete gidecektir.Cennetin anahtarıdır.


Zikirlerin en faziletlisidir.Sürekli söyleyen belalardan korunur, manevi sıkıntı çekmez.


Kaynaklarımızda ''Kur’ân okunurken bile olsa, durup ezanı dinlemek, icâbet etmek daha faziletli olur'' kaydı yer almaktadır.Buna göre mümkünse cami sohbetlerinin ezan başlamadan tamamlanması güzel olur.


Güzel dinimizin şearinden olduğu için ezan orijinalinin dışında okunamaz. Aynen Allah selamı olan ''Selamün Aleyküm''ün yerini başka bir selamlaşmanın tutmayacağı gibi.Önce selamün aleyküm,sonra merhaba, nasılsın faslı...


Ezan okumak (müezzinlik) dinimizde çok övülmüştür,dinleyip icabet etmek gibi...


Hz.Mevlana(ks) ile bitirelim : Ezana hürmeti çok bir kişinin öldüğünde, tabutunun mezara taşınırken okunan ezanla bir adım dahi götürülemediğini, ezan bitince kabre götürmenin ancak mümkün olduğunu ve o kişinin kabre varıp sorgu melekleri sorguya çekileceği zaman,ilahi hitap gelip: Ey Melekler bu kuluma ıstırap vermeyin, o ezan okununca her işini bırakıp hürmetle dinler ve hemen namaza dururdu. 


Allah'ım bizi de ezana hürmetli ve namazı hakkıyla ikâme eden, cennet ehli nasipliler arasına kat.Amin.