1 Aralık 2017 Cuma

Hal ve gidiş !

Muteber hadis kitaplarında geçer, bir sahabi, Sevgili Peygamberimiz Efendimiz'e (sallallahü aleyhi vesellem) çok önemli bir soru sorar:

''- Ey Allah'ın Resulü, Allah'ın rızasını arzu eden ve Allah'ın rızasını arzu etmeyen kimselere, Allah'ın koyduğu alamet,(nişan,iz, belirti) nedir?'' Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem) cevaben : 

''- Ey Zeyd sen nasıl sabahladın?'' buyurdular. Muazzez sahabi de şu cevabı verir : 

''Hayrı (iyilikleri) ve hayır ehlini (iyi, salih insanları) seviyorum. Hayır yapmaya muktedir isem koşuyorum, yapamayıp, o hayrı elimden kaçırdığım zaman da üzülüyorum ve o hayra karşı şevkim daha da artıyor.'' bunu üzerine Sevgilimiz (sallallahü aleyhi vesellem) :

''- İşte bu söylediklerin, Allah'ın rızasını arayanlara, Allah'ın koyduğu alamettir.'' (hadis metni  az daha devam ediyor.)

Açıklama kısmında ''Allah'ın bir kula takva elbisesi giydirmesinden...'' bahsedilmiş.
Nasıl bir şey acaba bu ''takva elbisesi'' çoğumuzun belki daha önce adını bile duymadığı elbise..!





Eskiden ilkokullarda ''hal ve gidiş'' notu da vardı ve karşısında ''pekiyi'' olurdu. O yıllarda, ne ebeveynlerin ne de bizlerin dersten saymadığımız, zaten öğretmenin sınıf ve okul içi   davranışlarımızla ilgili kanaatinin ifadesiydi. ''arkadaşlarıyla geçimi'' notu gibi...

Okul sıralarında, resim,müzik gibi kolay bir sıradaydı ''hal ve gidiş'' notu...Büyüyünce anladık ki, (anladık mı sahiden ?) hayat boyu en önemli not olarak kalacak ve önemsenmediğinde, insanı Allah'ın rızasından, dolayısıyla cennetinden mahrum edecek bir notmuş !

Aslında yazımın burasında, ''başka sözüm yok Hakim bey!'' desem yeridir. Çünkü yukarıda, o kadar çok şey söylenmiş oldu ki, artık susup tefekkür zamanı.

Kendime baktığım zaman, iyi şeyler yapmak, her zaman mutlu etmiştir ruhumu. Günah kategorisine giren her şey,eylem,arzulu iç geçiriş de çok üzmüştür varlığımı.
Zaten bu Müslüman olmanın vasıflarından ve ümitvar olmaya sebep. Yeter mi, elbette yetmez.

Niyetin, eylemden daha öncelikle ve önemli oluş bilgisinden sonra, ''herkes için çalıştığının karşılığı vardır.'' ayetinin klavuzluğunda, ''herkes yarın için önden ne gönderdiğine baksın!'' ilahi ikazı ile hiç değilse kalan ömrümüzü, geçen kısmından hayırlı,bereketli kılmak adına daha ciddi çaba içinde olamazsak, imanımızı da sorgulamamız gerekecektir.