6 Nisan 2018 Cuma

Paşaların Kavgası- İçimdeki kavga oldu !


Henüz ilkokula gitmediğim yıllardı, bugün bile hatırlarım,
10 kasımlarda, saat 9'u 5 geçe sirenler çaldığında, koltuğun üstüne çıkıp,pencereye dönerek, ''hazır ol''da saygı duruşu yapan/yaptırılan Atatürk sevgisi ile dolu bir aileden gelen bendeniz için, yakın tarih okumaları bazen şaşkınlık, bazen sorular, ünlemler zinciri, bazen de derin keder,hayal kırıklıkları olmaya başladı..!

Bu yazı, kesinlikle hakaret kastı taşımaksızın, bir kitap üzerine kısacık, sesli bir düşünce; duygusal bir inceleme, hatta iktibaslardan oluşacaktır...Zaten yorum yapma özgürlüğü kanunen mümkün de değildir ! Ne demokrasi ama..!

Hayal kırıklıkları dedim, nasıl olmasın ki, aşağıya aldığım cümle, Atatürk'ün 1937 yılında meclis açılış konuşmasından:

''Bizim devlet idaresindeki ana programımız CHP programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat bu prensipleri, GÖKTEN İNDİĞİ SANILAN KİTAPLARIN DOGMALARIYLA  ASLA BİR TUTMAMALIDIR.  Biz ilhamımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.''

Belki iftiradır diye araştırınca, Atatürk'ün kendi sesi ve görüntüsünü buluyorsunuz.

''Gökten indiği sanılan...'' 

Hz.Cebrail'in göklerden Sevgili Peygamberimize (sav) ayet getirdiği gözlerimde canlanıyor. Yaşarmış gözlerimde..!

Nasıl yaşarmasın..? Demek ''Yalan söyleyen tarih utansın!'' kitapları, yada Abdurrahman Dilipak'ın ''Bir başka Açıdan Kemalizm'' kitabında hiç yorum katmadan, tamamen genel kurmay kaynaklarından,  yabancı yazarlardan iktibasları da...

Bunaldım!..

Bazen şu cahilliğimin daha da koyu olmasını diledim. Bize öğretilen her şeyi, resmi tarihi, yeniden sorgulamak, çok şeyden soğumak ya da ''uyanmak mı'' olacak..! Böyle olunca da, dindar kesimin niçin......off!..

https://www.youtube.com/watch?v=lZ-KajhkqMU


Paşaların Kavgası'nda : 

''M. Kemal Paşa, beyanatıma karşı hiddetle bütün zamirlerini (içyüzünü) ortaya attı:
 “Evet Karabekir! Arap oğlunun (haşa Peygamberimizin) yavelerini (saçmalıklarını/ yalanlarını) Türk oğullarına öğretmek için Kur'ân'ı Türkçeye tercüme ettireceğim. Ve böylece de okutacağım. Ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler…”

Biraz araştırınca aynı bilgiyi Uğur Mumcu'nun da yayına hazırladığı; ''Kâzım Karabekir Anlatıyor''
(Tekin Yayınevi, Ankara 1993, sayfa 93, 94. M. Armağan, Karabekir'in Gözüyle Kurtuluş Yılları (1922-1933) Kızıl Pençe, İst. 2013, s. 101-103) adlı eserinde teyid etmiş olmanın o sarsıcı girdabında kahroluyorsunuz !

Uğur Mumcu gibi Kemalist, laik,Atatürkçü bir kalemin yayına hazırladığı kitap...

Elimdeki eserde sh : (159 )  parantez içi açıklamalar mevcut değilse de, Uğur Mumcu'nun yayına hazırladığı ile birebir örtüşmekte.


Yine sh: 165'de : ''Hocaları toptan kaldırmadıkça, hiç bir iş yapamayız..!''  cümlesi de ona  ait..!

Aziz Nesin'in bir cümlesi ister-istemez aklıma geliyor.Yok ''Türk milletinin yüzde 60'ı aptaldır sözü değil..!

Malum ateist oluşunu da saklamayacak kadar açık bir adamdı Nesin, hatta akıllı olmak için domuz yenilmesini tavsiye ederdi,  diyor ki bir röportajında :
''Atatürk, Müslümanlar açısından sevilecek bir şey yapmadı. Türkiye’de yaşayan ve Atatürk’ü sevdiğini söyleyen Müslümanlar, yalancıdır.'' Başka kaynakta ' 'Ya yalancıdır, ya ahmaktır!''şeklinde okumuştum. (Oğuz Uçar / Abant (Bolu), Hürriyet Haber Ajansı., ayrıca bkn : http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com )

Bir insanın ateist olmasını anlayayım da; benim en değerlime, imanıma, Sevgili Peygamberime -haşa- hakareti,aşağılamayı anlamam mümkün değil..!

Pelin Çift'in şu programı da ilgi çekici. Pelin Çift, Yavuz Bülent Bakiler'den duydukları karşısında derinden sarsılıyor!

https://www.youtube.com/watch?v=rQ6qL6RQ8fg

https://www.youtube.com/watch?v=lJSEaGi6qcY

Konu etrafında İnternette araştırınca, oldukça üzücü, çok daha vahim bilgilere rastladım. Şimdi Kadir Mısıroğlu, Mustafa Armağan'a müracaat etsek, zaten Atatürk'ü sevmedikleri bilindiğinden bazı kesimler itibar etmeyebilir. İlber Ortaylı desem, bana göre o da oportünist, popülist bir tarihçi. Murat Bardakçı hem Atatürkçü hem objektif bir tarihçi.

Aşağıdaki videoda Murat Bardakçı, Afet İnan'ın çıkarttığı Medeni Bilgiler isimli kitaptan söz ediyor ve orada çok daha ağır şeylerin,''dine reddiye'' olduğundan söz ediyor. O kitabı alıp okumaya korkuyorum, şimdilik beni derinden sarsan,üzen bu bilgileri hazmetmem lazım..!


https://www.youtube.com/watch?v=2or3LlsoS7c