2 Mayıs 2018 Çarşamba

Bu ülke / Cemil Meriç

Jurnal kitabında kendisini, "Kimim ben! Hayatını, Türk irfanına adayan, münzevi ve mütecessis bir fikir işçisi." diye tarif eder, Hüseyin Cemil Meriç. (1916-1987)

"İzm'ler idrakimize giydirilen deli gömlekleri.'' (Bu ülke)

Kitaplara,okumaya,ilme aşık bir fikir adamı,bir kütüphane olan Meriç; 38 yaşında gözlerini kaybettiği ve buna rağmen yazdığı onlarca eserini, ideolojik muhasebelerini, idamla yargılanışı, baş kaldırışları, intiharı düşünecek kadar bunalışları ile fikrin en dipsiz uçurum kıyılarında cesurca gezinişleri,iz sürüşleri; hastalıkları, isyan edişleri ile fikrin çilekeşi.

Necip Fazıl merhumun tarifiyle : ''Allah’ın, iç gözünü daha iyi görsün diye dış gözünü kapattığı sahici münevver Cemil Meriç... '' (İnşallah öyle olmuştur.)

Her düşünce dünyasından yararlanmaya çalışır,arar,araştırır,karşılaştırır. Ama bu düşünceler de onu bir türlü tatmin etmez. Arayışı sürer.

"Yalnızdır, kitapların dünyasına sığınır. Tedirgindir, ne ateizm, ne sosyalizm, ne Türkçülük arayış içindeki bu zekayı tatmin etmekte, rahatlatmaktadır. Küstahtır, bulduğuna inandığı çözümlerle mağrur, etrafındakileri küçümsemektedir." (Syf 15)

Eserin sonunda Muhittin Nalbantoğlu : “Bazen öyle eserler vardır ki, onları her Türk aydınına adeta zorla okutmak mecburiyeti konmalıdır Sayın üstadımızın eserleri bu bakımdan en baş sırayı alabilecek kıvamda eserlerden meydana gelmektedir. Ancak, bir cümleyi belli bir saatte yazdığını tahmin ettiğimiz Cemil Meriç Beyin eserinden de, o nispette faydalanmak için, yine her cümlenin üzerinde derin derin düşünerek, o cümlenin mânasını yeniden keşfetmeye ve anlamaya çalışarak okumak lazımdır. Bazen bir sahife yazı, hattâ bir cümle, bir adamın hayatının akışını değiştirir. Üstadımızın son yayımlanan dört büyük eseri de bu kabil eserlerdendir..."

İtiraf etmeliyim ki,, Meriç'in fikri dünyasında geldiği son nokta hakkında hâlâ bir kanaat sahibi değilim..!

''Bu ülke'' bana çok büyük bir keyifle hem de iki kez okuduğum Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in, ''Batı tefefekkürü ve İslam tasavvufu'' adlı  eserini anımsattı.

Bu ülke çok geniş perspektiften ele alınmış, bilinen, bilinmeyen hemen her yazar, düşünce adamı, Meriç'in süzgecinden geçirilerek kitapta tenkidi ve analizi yapılmakla kalmamış, en sona eklenen ''Kanaviçe'' ile referansları hakkında indeks ile bilgi hazinesi...

Fildişi Kuleden ve Baki Kalan  bölümlerini bir çok insanın aksine beğendiğimi söyleyemesem de,  31 TL gibi yüksek ücretle satışa sunulan kitabı herkesin okumasını tavsiye ediyorum.