▼
8 Mayıs 2019 Çarşamba
Ramazanda ne okuyorum?
Bizim şehrimizde Ramazan boyunca ''Kitap Sokağı'' açılır ve şehrin yayın evleri, sempatik minik dükkanlarında indirimli fiyatlarla kitaplarını halka sunarlar.
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim dışında, epeydir ününü duyduğum ve okumak için aslında çok çok geç kaldığım Hindistanlı büyük alim Yusuf Kandehlevi'inin Hayatü's sahabe adlı eserini aldım.
İçinde Sevgili Peygamberimiz (sav) ve güzide arkadaşlarının (ashab) hayatlarından kesitlerin olduğu enfes bir eser.
İlmi değerini takdirden aciz olarak, haddimce diyebileceğim şey : Eser hadis, siyer, tabakat, tarih kitaplarının kaynaklığında büyük emek ürünü olarak kaleme alınmış, sahih güvenilir bir eser olarak hak ettiği yerde haklı ünüyle Müslüman düşüncesinin temel taşları arasında yerini almış. Sahabelerin yaşayışlarından öyle nezih ve net örnekler veriyor ki,adeta yaşıyorsunuz...
Çehovları, Dosto'ları, Zweigları, Kafkaları okuyunca kalbimizde kalanlarlar bu tür muhteşem eserleri okuduktan sonra kalbimizde kalanlar arasında gökteki yıldızlarla, yeryüzündeki karınca arasındaki mesafeden fazladır... Entel dantel olmak için Batı/Rus edebiyatına dair okunmadık klasik bırakmayan ve bununla övünenleri iş kendi ait olduğumuz dünyaya gelince Fransız kalmaları esef vericidir...
Çok şükür, ömrüme her iki dünyadan da (biz ve onlar) eser okumalarını, gücüm nispetinde sığdırdım. Geldiğim noktada okuduğum eserlerin isimlerini unutmuş ve kitap elimde geldiğinde biraz karıştırıp pasajlar okumadıkça hatırlamadıklarımla doludur.(Yaşlanıyorum))
Konu ile alakalı temel bir soru var aslında.
İnsan ne için okur?
Bu sualin cevabı herkese ya da ait olduğunuz dünya görüşüne göre değişir, diyerek iyi,güzel ve doğru eserlerin iyi arkadaşlar olduğunun altını çizerek noktalamış olayım.