23 Kasım 2012 Cuma

7 büyük günah



''Beş vakit namaz kılan, Ramazan orucunu tutan, zekatını veren ve yedi büyük günahtan kaçınana, Cennetin bütün kapıları açılır, selamet ve emniyet içinde gir denilir.'' (Nesai) 

Bu hadiste bildirilen yedi büyük  günah : 

1- Allah’a şirk, ortak koşmak. 

2- Büyücülük 

3- Katillik 

4- Harpten kaçmak 

5- Yetim malı yemek 

6- Faizcilik 

7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim.Taberani) 

Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi   geçiyor. 

Bazen en çok yaptığımız ve aslında inceler incesi bir büyük günah da kalp kırmak.Oysa ''Bir Müslümanın kalbini kırmak, Kâbe’yi yetmiş kere yıkmaktan daha günahtır.'' buyurmuştur Sevgili Peygmaberimiz Sallahü Aleyhi Vesellem. (R.Nasıhin)

İlk madde üzerinde kısa bir açıklama yapmak istiyorum, zira bu en önemlisi.

Allah'a şirk, ortak koşmak nedir?

Bundan kurtulmanın tek yolu samimi inanarak kelime-i şehadeti/tevhidi söylemektir ki, geçmiş silinsin. Bunun dışında sayılan her günahın tevbesi için ümit kapıları sonuna kadar açıktır.

La ilahe illallah demenin kısa tarifi de, ''La''nın yabancı dildeki nicht, keine, not gibi, kelimeyi olumsuz yapma işlevi vardır.

La, arapça da, ''yok, değil'' anlamlarına gelmektedir.Yani ilah, ortak, yardımcı, eşi, kanun koyucu yoktur, kimden başka, ''illallah'' Allah'tan başka..La'da bir reddediş vardır ve bir insan İslam'a girerken, önce putları, izmleri, ideolojileri, Peygamber dışındaki klavuzları reddederek, ilk ve tek örnek, önder, yol gösterici, hayat rehberi insanın Peygamber olarak Allah'tan getirdiklerine iman ve itibar ederek hayatının merkezine alarak girmiş olur.

Zaten sıkıntı da burada, pek çok Müslüman getirdiği ve inandığı şehadetin anlamından habersiz olunca da, bu iman, problemli bir iman olup, Allah katındaki geçerliliği düşündürücü olmaktadır. Mülhid diye bir kavram var İslam literatüründe.. ''Mülhid kendisini Müslüman'' sanır ikazı üzerinde ne kadar düşünsek ve bu doğrultuda kelime-i şehadeti tazelesek azdır.Çünkü o namaz da kılar, hacca da gitmiştir ama Müslüman değilidir.! 

Başka bir hadiste bildirilen, ''sabah evinden Müslüman çıkar, gece kâfir yatar'' ikazı budur.

Nasıl oluyor da adam namazlı niyazlı Müslümanken kâfir olarak yatağına giriyor..? 

Bir iki örnek vereyim: Ya TV'de  sözleri dine aykırı bir şarkıya eşlik ediyor, bir komedyenin şirk içeren, dinle alay eden güldürüsüne birlikte gülüyor; ya da diyelim eşine kızıyor ve haşa ''şunu yaparsam kâfir olayım'' diyor ve bu kelimeyi dediği anda zaten dinden çıkmış oluyor çünkü bunun ve boşama kelimesinin şakası yok..
Güya adam karısına şaka yapıyor, ''boşadım lan karı seni'' diye..Sonra gülüş cümbüş yatıyorlar ve belkide birlikte oluyorlar ve belki o geceden kadın hamile kalıp çocuk doğuruyor..! 

Son bir örnek, adam namazını kılıyor, tartışma programı izliyor.Orada biri: ''Ne yani bu zamanda senin 1400 yıl önce inmiş din kurallarına, şeriata/dogmalara mı itibar edeceğiz, biz laikiz arkadaş'' diyor.Namazlı Müslüman da bu sözü onaylayarak yatağına dinden çıkmış olarak ''huzurla'' yatıyor, akşam reddettiği şeriatin namazına kalmak için.. 

Ya zor bu işler arkadaşlar..! 

Yıllardır bizi düdüklü tencerede pişirip beynimizi yıkamış ve ait olduğumuz İslam Medeniyeti kodlarımızla oynamışlar.

F. Nafiz Çamlıbel-B. Kemal Çağlar'ın,10.yıl marşı'nda geçtiği gibi:'' On yılda onbeş milyon genç yarattık her yaştan;'' Yeniden inşa faaliyeti... Yaratmışlar!!
Alfabesi değişmiş, bin yıllık medeniyet bağları kesilerek tarih çöplüğüne atılmış bir neslin La ilahe illallah'a manasını bilerek bilinçle iman etmesi sanıldığı gibi kolay değildir. 
Çatışma tam da bu noktada başlıyor zaten.Uyananlar ile uyanmamışların serüveni, yıllardır bu ülkede olan..Uyananlar, uykudakilere, şefkatle, sevgiyle, kınamadan, kızmadan ve sabırla gerçekleri şimdi benim bu yazımda yaptığım gibi yapmalıdırlar.

Çevremde sık sık gördüğüm için, günâhkâr bir arkadaşınız olarak en azından doğru ve geçerli iman konusunda sizleri uyarıp hep birlikte cennete gitmemizi istiyorum.

Yoksa şiir karalamak, romantik bir iktibasa yer vermek, işin kolay kısmı.

Ki bu tip uyarıcı yazılarımı, beğenmeye, google artıya, diğer paylaşım noktalarına taşımaya korkanları gördükçe daha da yazasım geliyor.

Öyle özelden; mailler yazarak, çok önemli, hiç bilmediğim konulara yer veriyorsun, teşekkür ederim demekle olmuyor.Asıl bu tür yazılarımı yaygınlaştır, bloguna al ki, yanlışta olan biri daha uyansın, istemez misin. ? 

Cuma'nın bereketi üzerimize olsun.