1 Mayıs 2013 Çarşamba

Bursa Ulu Camii'ndeydim..

Aslında yıllar önce bir kaç kez gittiğim bir mekân, Bursa Ulu Camii..Tabi bugünkü ön bilgilerimle gitmediğim için çok anlamlı değildi belki de..Geçenlerde yazımın en sonunda okuyacağınız bilgilere rastlayınca, ani bir kararla gittim ve Hz.Hızır (as) makamında namaz nasip oldu.Beni yeniden oraya çeken de bu yazımın sonundaki verdiğim linkteki bilgilerdir..Bir yere gezmeye gitmeden önce ilk yapılması gereken, o yer hakkında geniş ve detaylı bilgiye sahip olmaktır.
Bu gezinin üstüne dün de  aşkım İstanbul'daydım..Gecikince bir yazı, yazma şevki de gidiyor..Bu yüzden fotolar konuşsun dermişim..(Netten iktibas bilgilerle açığı kapatalım..)

Ulu cami Batı duvarında aşağıya doğru uzanan cadde boyunca olan çarşıdır.Bakırcılar ,Kapalı Çarşı ve Ulu Caminin ortak alanı olduğundan Çarşının en hareketli yerlerindendir.Yiyecek içecek yerleri çoğunluktadır.Bursa'nın pek çok meşhur tatları buradan çıkmıştır. 


 Bayram yeri gibi nefis bir manevi panayır gibiydi..Burada beş vakit yaşamak ruhu nasıl besler acaba..?


Ulu Cami’yi diğer büyük camilerden ayıran dört ana özellik vardır.
• Osmanlı’da yapılan ilk CAMİ’İ KEBİR olması.
• 20 kubbeli olması.
• İçinde büyük bir şadırvana sahip olması.
• Çok zengin Hat Sanatı örneklerine sahip olması.13 ayrı yazı karakteri ile, 41 ayrı Hattat tarafından yazılmıştır; askılı ve sabit toplam 192 hat levhası bulunan cami bir nevi Hat Sanatları Müzesi gibidir. (Şu anda 9 ayrı yazı karakteri ve 21 sanatkarın 132 adet yazısı bulunmaktadır.)

Ulu Camii, Osmanlı Devleti’nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır.


 Fazla kare çektim ama bunları seçtim içinden.Sonra profesyönel reim çeken bir dostum nasılsa hatalar bulacak ama cep telinden bu kadar oluyor sevgili arkadaşım diye şimdiden savunmamı yapmış olayım.Bana bedava verseler o koca kamerayı üçgen ayak tripot mu ne, taşıyamam hamal gibi..
 Huzur, huzur, huzur..
Hüsnü-Hat Teşhirgahı
Ulu Cami’deki levhalarda en çok Allah c.c. isimleri, Ayetler, Hadis-i Şerifler ve Kibar sözler vardır. Bunlar İman, Amel, Cömertlik, Fedakarlık, Sabır, Şükür, İstişare, Adalet, İdare, Namaz, Hac, Miraç gibi bir çok konulardan bahsetmektedir.
 Havuzun üzerindeki kubbenin camekan olması Ulu Cami’yi aydınlatması açısından çok büyük katkı sağlamaktadır.
 Ayrıca bu camekanlı bölgenin en tepesinin açık olması hava sirkülasyonu bakımından bir klima vazifesi görmektedir.
Şadırvan
Havuz daha sonraki yıllarda İstanbul’dan Bursa’ya siyasi sürgün olarak gelen Kara Çelebizade Abdülaziz Efendi tarafından yaptırılmıştır. Seyyah Evliya Çelebi 1640’lı yıllarda suyu Uludağ'dan gelen bu güzel havuzun içinde alabalıkların yüzdüğünden bahsetmektedir. Suyu en tepeden tek merkezden kaynayan bu şadırvanda su, havuza dökülürken Allah’ı tesbih edercesine 33 ayrı yerden akmaktadır.

Hızır hikayesi
somuncu baba caminin yapıldığı sıra buraya gelir işçilere hayrına somun dağıtırmış. somuncu baba bir gün gene orda ekmek dağıtırken(çok büyük zaat) hızır a.s orda olduğu fark etmiş kolundan tutup sen hızırsın anladım demiş eğer buraya gelip hergün namaz kılmanı istiyorum demiş eğer söz vermezsen burdaki herkeze senin hızır olduğunu sölerim demiş hızır a.s hergün geleceğine dair söz vermiş ama oda bi istekte bulunmuş hangi vakit geleceğimi bana kalsın demiş bunun üzerin hızır a.s ulu camideki vav harfinin önünde hergün gelip hangi vakit olduğunu bilmiyoruz ama orda namaz kılıyormuş.eğer birgün ulu camiye giderseniz namaz kılıcak olursanız mutlaka vav harfinin orda namaz kılın belki hızır a.s birlikte namaz kılarsınız..

Daha kapsamlı bilgi için aşağıdaki linki okumanızı tavsiye ederim:

http://burasibursa.blogspot.com/2010/02/bursa-ulucaminin-hikayesi.html