3 Ekim 2014 Cuma

Kurban üzerine...

Uzun zamandır aslında yazı yazmaya ne vakit bulabiliyorum, ne de kendimde istek. Mavi Defterim'den geçiniyoruz genelde...

Bugün arefe...

Çok çok övülen mübarek bir gün. 

Kurban hadisesine bakarken, şunu düşündüm: Aslında bu bayram sadece fakirlere karşı (oruç ve açlıktaki gibi) farkındalığımızı arttırmıyor;( malum Kurban önce Allah için, O'nun rızası içindir. Söz gelimi ortaklardan birisi sadece et sahibi olmak niyeti ile bu ''rıza''yı öncelemezse ve bunu diğer ortaklar bilirse, hepsinin kurban ibadeti heba olur. Ya da ortaklardan birisi, Allah korusun, tağuti rejimlerden, ideoloji ve izmlerden yana ise, yani İslam'ı, hukuku yani, şeriatı ile bir bütün olarak desteklemiyor ve tek önder, örnek olarak yalnızca sevgili Peygamberimizi Efendimizi (sav) bilmiyorsa, kendisine başka idoller,önderler de seçmişse; o kişi de biliniyorsa, onunla da ortak kurban kesilmez, kesilirse hepsinin kurbanı - en hafif tabiriyle- heba olur.)

Bu kısa girişten sonra başa dönersek; bir yıl hayvan etini iştahla yerken, sofralarımızdaki ete çatal batırırken bir an bile o etin öncesine (canlı haline)  empati yapabilme farkındalığı. 

Bunu çoğunluğumuz yalnızca yılda bir kez, o da kurbanımızın başına kesim zamanı gidersek, Allah'ın biz insana verdiği değeri ve bizler için kainat sarayındaki muazzam masraflarını gözlemlemiş oluyoruz. O koskoca güçlü hayvanları bile bize musahhar kılan, itaat ettiren Allah'ın şanı yücedir.
Hayvanatından, nebatatına, cemadatına kadar içimizdeki ve dışımızdaki her şey bize hizmet ediyor.

Şairin dediği tam da bu :''Alemi bizim için, bizi kendin için yarattın.'' ( Necip fazıl )

Bunun dışında  iman zaafları yüzünden Kurban bayramını haşa katliam gibi lanse edenlere,  ya da Kurban yerine o parayla hayır yaparım saçmalıklarına değinmeyeceğim. Allah anlamak nasip etsin.

Bu vesile ile Mübarek Kurban bayramımızın, insanlığın hidayetine, İslam'ların islahına ve de ebedi saadetimize vesile olmasını Yüce Allah'ımızdan niyaz ediyorum. Sevdiklerimizle nice sağlıklı, huzurlu bayramlar inşallah.