16 Mart 2012 Cuma

Kemik!



Mevla'na Celaleddin (ks) Hazretleri talebeleri ile birlikte güneşli bir günde Meram bağlarında gezintiye çıkmış ve orada birkaç köpeğin oynaştığını görmüşler. Talebenin birisi, ne güzel bir kardeşlik örneği, keşke insanlar ibret alıp, böyle olsalar deyince, Hz.Pir (ks)  tebessüm ederek:

''Önlerine bir kemik at, ondan sonra gör kardeşliklerini'' buyurmuşlardır.

Köpekleri bir birine düşürecek olan bir parça kemik.İnsanları da menfaatler..!
Karşındakinin huyuna suyuna gidersen, beklentisine arzusu doğrultusunda cevap verirsen; sana her zaman iyi davranır ve senden iyisi olmaz..

Burada çevremde, doğru bildiğimi söylemekliğimle tanınmışımdır..Allah rızası için karşımda ki bende gördüğü hataları iyi niyetle söylerse dua ederim..Düzeltmek için bir şans olur..Benim dostluktan anladığım budur..

Sana Allah için hayrı/nı söyleyemeyeceksem ve resmiyetin dışına çıkamıyorsak, seni dostum/arkadaşım saymam, sen ancak bir tanıdıksındır benim nazarımda..

Peygamber (sav) arkadaşları (ra) birbirlerine ''nasılsın'' diye sorduklarında bunun anlamının ''Allah (cc) ile aran nasıl, kulluğunda eksilme, çoğal'' ihtarı olduğunu bilirlerdi..Onlar, hatırı bile laf olsun diye sormazlardı ve karşılarındaki maddi-manevi bir ihtiyaçtan bahsetse; ellerinden gelen ilgi ve yardımı gösterirlerdi..

Yusuf (as) Züleyha'yı reddedince iftira ile zindana düştü..Zira ''kemik'' atılasıya kadar Hz.Yusuf (as) en iyi hizmetli idi..Dünya/heva ''kemiği'' ortaya atılınca zindan hayatı başladı..Efendimiz aleyhissalatü vesselam, Peygamberliğini ilan edesiye kadar ''el Emin'' en güvenilir, en adil insandı..''Kemik'' ortaya çıkıp, Mekke şirk devletinin menfaatleri elden gideceği anlaşılınca haşa ''mecnun'' ilan edildi..

Örnekleri çoğaltmak mümkün..

Zaman ahir zaman, bugün bize candan dost/kardeş ahbap olanın, söz konusu ''kemik'' ortaya çıktığında, anında düşman olmasına, kindar davranmasına ben hiç şaşırmamakla beraber; bu vefasızlık, bu samimiyetsizlik beni hep üzmüştür..

Son aylarda burada eski arkadaşlarımın çok değişmiş olduklarını, dinlerinde seküler izlerin yoğunlaştığını yüzlerine kibarca söylediğimde; bana olan özlemleri gidiverdi..Bir zaman çok takva bilinenler kırpılmış koça dönmüşler..!

Hz.Ömer (ra) gibi devlet başkanıyken eski arkadaşına rastlayınca ''ne olur Allah için bende gördüğün hatalarımı söyle de düzelteyim'' diyemiyoruz maalesef..

Ah kemik nedir senden çektiğimiz ?


Not: Yazı bitince Kainatın Övüncü Efendimize selat-ü selam hediye edelim.En kısası Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammed..Bugün cuma..Bereketi üzerinize olsun.