28 Eylül 2012 Cuma

Gelen soru : Namaz...


Gelen sorulardan ilkine yer veriyorum..Herkesin baştan sona okumasını özellikle istirham ederim..Soru: ''Yüce dinimizin namazla ile ilgili hükmü nedir, ben namaz kılmayan biriyim ama, geçenlerde namaz kılmayanın cehenneme gideceğini radyoda dinledim..Siz ne dersiniz.''şeklinde..Öncelikle ben din alimi, hoca falan değilim..

Şunu söylemeliyim ki, evet namaz hadis-i şerifte ''Dinin direği'' olarak ifade buyrulmuştur ve çok çok önemli, bizim kimliğimiz; plaka numaramız gibidir..Yani dinen olmazsa olmazlardan..

Buna rağmen, ümitsizlik yok..Allah ile kul arasında olduğundan, ''Neşet Ertaş ve ölüm üzerine'' başlıklı yazımda işaret ettiğim gibi, önce doğru inanç, iman, itikat..

''İzm''lerden ve ''ist''lerden arınmış laik olmayan bir İslam inancın varsa ve dinin bütün emir ve yasaklarına şüphesiz, itirazsız inanmışsan..Yapamadığın kulluğun ile de gönlünde üzüntü varsa; namazı kılmamış olman Allah'ın taktirine kalmıştır..Dilerse affeder, dilerse etmez..Yani ümitsizlik yok..Elbette namaz kılmaya çalışmalıdır..Namaz için seccade, uçan halımızdır..Alır bizi göklere çıkarır...

Her insan doğru bildiğinin alimidir hikmetince ve aslında her Müslümanın bilmesi gereken esaslardan namaz ile ilgili iktibasa yer vererek bu sorunun cevabını vermiş olalım:


"Mücrimlere soracaklar ki, sizi cehenneme koyan şey nedir? "Namaz kılanlardan değil idik" diyecekler." (Müddesir suresi: 43)

"Onlardan sonra Öyle bir nesil geldi ki, Namazı kılmadılar ve şehvetlerine uydular.", "Onlar yakında gayya kuyusuna gireceklerdir." (Meryem suresi, 59)

Namazın önemi çok büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:

''Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.'' (Taberani)

''Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez.'' (Taberani)

''Namazı doğru kılanın, ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi günahları dökülür.'' (İmam Ahmed)

''Allahü Teâlâ buyuruyor ki, "Söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu-suale çekmeden Cennete koyarım" (Hâkim)

''Her Peygamberin ümmetine son nefeste vasiyeti namazdır.'' (Gunye)

Namaz kılmak böyle büyük bir ibadet olduğu için terk edilmesi de çok büyük günahtır. Hanbeli’de namazı terk eden küfre düştüğü için, Şafii ve Maliki’de büyük günah işlediği için ceza olarak katli gerektiği fıkıh kitaplarında yazılıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

''Namaz dinin direğidir, terk eden dinini yıkmış olur.'' (Beyheki)

''Namaz kılan, kıyamette kurtulacak, kılmayan perişan olur.'' (Taberani)

Yukarıdaki hadis-i şerifleri, ehl-i sünnet alimleri şöyle açıklamışlardır:
Dinimizde en büyük günahı işleyen kâfir olmaz. Bunun için namaz kılmayana kâfir denmez. Fakat namaz, çok önemli bir ibadet olduğu için, namaz kılmayanın imanla ölmesi çok zayıf bir ihtimaldir. Namaz kılmayanın kalbi kararır, diğer günahları işlemekten çekinmez. Günahlar da insanı küfre sürükler.Her ne şart altında olursa olsun muhakkak namazı kılmalı!

Namaz kılmamanın ne kadar büyük günah olduğunu bilen, ayakta duramayacak kadar hasta olsa bile, mutlaka namaz kılar. Ateşin yaktığını bilen kimse, kendini nasıl ateşe atar? Cehennemden kaçan, Cenneti isteyen namaz kılmaz mı? Hadis-i şerifte, ''Cenneti isteyip de, Allah’ın yasakladıklarından kaçınmayan, isteğinde yalancıdır'' buyuruluyor. (Beyheki)

Tadil-i erkâna riayet etmek vacibdir. Namazın vaciblerinden biri bilerek terk edilirse, o namazı tekrar kılmak vacib olur. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
Hırsızların en büyüğü, namazından çalandır. Yani namazın erkânına riayet etmez, rükû ve secdelerini hakkiyle yerine getirmez. (Vesilet-ün Necat)