''Oruç tut sıhhat bul.''
Mahyaları da süsleyen çok kısa ama yine çok derin bir hadis-i şerif.
''İnsana verdiği sabır, disipline olmak, teslimiyet duygusu ve irade kontrolü...
Karaciğer, oruçlu iken, 3-5 saat istirahat eder, gıda depolama işine bir müddet ara vermiş olur. Bu arada, korunma sistemini güçlendirici globülinleri hazırlar.
Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hücreler, oruç müddetince birkaç saat dinlenir. Kan hacmi de azaldığı için tansiyon düşerek kalp rahatlar.
Gıda artıkları iyi yakılmayınca, damarları yıpratır. Yakılmayan yağlar, damarları daraltır, damar sertliği denilen rahatsızlığa sebep olur. Akşama doğru vücutta gıda hemen hemen hiç kalmaz. Yani bütün gıdalar yakılmış olur. Bu bakımdan bazı hastalıklara, bilhassa damar sertliği olanlara oruç tutmak iyi gelmektedir. Oruçlu iken vücudun diğer organlarında da dinlenme olur. Az yemek ve oruç tutmak vücudun sıhhati için önemlidir.''
Örnekler çoğaltılabilir.
Elbette Müslüman orucu bu maddi faydaları için tutmaz. Orucun bir de manevi faydaları vardır ki, Müslüman bunun için de tutma gayreti içinde olmaz. O, yalnıza Allah'ın bizlere farz kıldığını ifa eylemi ile ''rızasına'' ereceği ümidi ile oruç tutar.
Oruç, tutmayı başarabilirsek, haramlardan başka, şüphelilerden de kaçabilirsek, bizi bambaşka bir iklime çeker götürür.İkram-ı ilahi rüyalarla ruhumuz sevinçlere gark olur.
O manevi haz, huzuru bir gün bile yaşayan, bir an bile idrak eden, gerçekten bütün senenin ramazan olmasını ister.(Bize de nasip olur inşallah.)
Allah'ın hoşnutluğuna erişebilmek, bu hoşnutluğun renginde nefeslenmek ''sıhhatin'' ta kendisidir.