27 Mart 2019 Çarşamba

Çamlıca camiinde idim.


Tabiki de dün gittim, giderim demiştim. Harika bir gün idi! Aslında böyle gezileri bir kaç kişi yapmak daha zevkli olabilirdi ama malum işte bendeniz...


 Günlük güneşlik bir bahar havası vardı, ''her şey vardı, sen yoktun...'' demiş şair...


34 metre çapında çapındaki kubbesi ile, Osmanlı-Selçuklu ile günümüz mimarisinin çizgileri yer alan cami meraklılarının akınına uğruyor. İnce işçilikleri halen devam eden cami, görülmeye değer.


Türkiye'nin en büyük camisi olan Çamlıca Camisi İstanbul'un her noktasından görülebiliyor. Son derece ihtişamlı. Karşısında duran Süleymaniye'ye hürmetle ''senin neslinden hayırlı insanlar hâlâ var ve senin gibi ölmeden önce kalıcı eserler bırakıyorlar'' diye selam ve muhabbetlerini söylemekte...


İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camisi'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapılmış.


Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeliyor.


Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah'ın isimlerinden 16'sı, Haşr Suresi'nin son iki ayetinden istifade edilerek yazılmış.


Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor.


Caminin kubbe altındaki dört ayrı bölümde yer alan aslan göğüslerine, paslanmaz çelikten nanoteknolojiyle üretilen hatla Arapça "Ey ihtiyaçları gideren", "Dualara icabet eden", "Sesleri duyan", "Dualarımızı kabul et" sözleri yazıldı. Yine nanoteknoloji ürünü 220 metre boyunda ve yaklaşık 9 bin parçadan oluşan Fetih Suresi'nin tamamı, kubbe altındaki kemerlere monte edildi. Resmini çekmiştim ama burada (hürmetsizlik olur endişesi ile) paylaşmak istemedim.


Çamlıca Camisi, halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak tasarlandı. Camide aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabilecek.


Bilindiği gibi 7 Mart perşembe sabahı ilk ezanın okunduğu Çamlıca camii ibadete açıldı.


Hazırlıksız gelen kadınlar da düşünülmüş. Zaten mimarisi sanki bir kadın tarafından, ''kadınlar'' için inşa edilmiş gibi. Hani adı Çamlıca camii olmasa, Kadınlar camii olabilirdi. Bir kadının sıkıntısız ibadet edebileceği harika bir iklim...


Çamlıca Camisi ibadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik müze, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.
Terası ve bahçeleriyle, Ramazan sıcağında püfür püfür namaz kılınabilecek enfes bir eser, insanımıza hayırlı olsun.