13 Mart 2019 Çarşamba

Çalma, kendin olursun!

27 martta Şeker Portakalı'nın kitabından sonra filmini de izlemiştim. Sonra Tolstoy'dan ''Şeytan'', Çehov'un ''Düşmanlar'', Gorki'nin ''Kısa Öyküleri'', A.Christine ''Duvarın Gizlediği'', bir de ne için kitap olarak basıldığını anlayamadığım Herman hesse'nin mini kitabı ''Kent''in ardından, elimde bitmeyi bekleyen Platon'un ''Sokratesin Savunması'' adlı eser. Tabi İ.Ö 4.yy. ait bir savunma gerçekten Sokrat'a mı ait emin olamadan okuyorum.

Tolstoy'un ''Şeytan''ı için uzun makaleler,incelemeler yazılabilir. Cinsel dürtüleri ve şehvetine giydirdiği kendince makul mazeretine karşı verdiği irade savaşı ilginç idi ve doğrusu pek çok insanın yaşamında düştüğü handikaplardan...

*

Okurken altını çizip notlar yazmanın dışında, kitap bitince bu eser bana ne kazandırdı, ne anladım sorularını illa sorarım. Tabi okurun kültür birikimine, yaşına, ruh haline göre de değişkendir kitaptan alacakları ya da beklentilerinin zaman kaybına evrilmesi...

*

Şiir bahsinde de, herkes birbirinden etkilenir, yeni şiirler doğar bu etkileşimden. Bazen bir tek kelime, bir tek kelime mısra olur, tutamaz kendisini akar gider şiir olur.

Bazen de bir tını, bir ses, bir melodi, bir şarkı alır götürür, şiirsel bir eyleme dönüşür...

Şiir yazmak cidden Allah vergisi, bendenize de ''şair'' hatta ''üstat'' diyorlar ama şair olmak hele üstad olmak öyle kolay iş değil. 

Kötü şiir yazın ama asla intihale, daha açığı hırsızlığa tevessül etmeyin!

Başkalarının sancılı zamanlarda doğurduğu kelimelere sahiplik yapmayın! Üvey kalan siz olursunuz, sonra size ait yazsanız da kimse inanmaz, yine bunu da nereden değiştirerek çaldı acaba sorusu sürekli canlı kalır! Ha başkasının duygusunu (şiirini) çaldınız, ha birine ait kasadan parasını, mücevherlerini...

Şair olunmaz, olmuyorsa zorlamayın, şairlerin şiirlerini altına isimlerini yazmak size kaybettirmez, bilakis kazandırır. Kişiliğinizi, dürüstlüğünüzü, insanlığınızı!

Hem başkalarına ait şiirleri isimleriyle paylaşmak da bir emek işidir, ve seçimleriniz kişiliğinizi, kalitenizi, duygularınızı yansıtır. Yani bir kaybınız yok!