28 Nisan 2017 Cuma

Merhamet-sevgi denklemi üzerine...

Farklı bir konu aslında ve şu sıralar blog için pek zamanım yok. Ara ara sizlerle paylaşmadığım geziler vesaire...

Şöyle bir not almışım : ''Sevgi sebebiyle merhamet; merhamet sebebiyle sevgi...'' 

Şu meşhur tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan hikayesi gibi sanki.

Bildiğim bir şey varsa o da; içinde merhametin olmadığı sevgiler yalandır, gerçek değildir.

Merhameten sevmek de aslında hakiki sevmek değildir; filmlerde çok görmüşsünüzdür, kadın ya da adam, kendisine aşkla bağlı sevgiliye, merhameten cevap verir. Ve bazen karşı taraf bu merhameten cevapla bile mutlu, razıdır ! Bendeniz gibilerin asla kabullenemeyeceği bir olgu.

Aşkta merhameten dönüş, dönene eziyet, acı ve kederdir. Karşı taraf aşık diye,kıyamamak, merhamet duygusuyla cevap veriş... Allah, kimseleri bu duruma düşürmesin, amin.

Sevgi sebebiyle merhamet ideal olandır. Seviyorsunuz; sevdiğiniz için de, olması gerektiği gibi merhamet, şefkat, saygı,sadakat gibi asil ve asli duyguları harmanlıyorsunuz.

Bu bahsettiğimiz, yukarıdaki, ''merhamet sebebi ile (merhameten) sevgi'' gibi olabilir mi ?

Elbette merhamet sebebi ile sevgi duyacağımız başka alanlar var. Bazı şeyleri ya da canlıları tabiatımız gereği pek sevmesek ya da aramız olmasa da, rastlaştığımız da merhameten ilgi gösteririz. Kediden korkan birisinin ona yiyecek vermesi gibi...

Konuyla ilgili kendi ait olduğumuz medeniyetimizde ciltlerle örnekler var. Aklıma gelen iki örneğe dikkatinizi çekmek isterim. Koskoca İslam ordusu ve başlarında kainatın övüncü, güzeller güzeli Efendimiz, Peygamberimiz (sav) güzergâhları üzerinde, henüz süt emme çağında yavruları ile anne köpek. Derhal başlarına nöbetçi dikip, ordunun istikametine yön verip, o hayvancıkların rahatlarını,düzenlerini bozdurmayan Peygamber merhameti.

Yine kuşu öldüğü için üzülen bir çocuğa taziyeye gidip, onu teselli edişteki engin merhamet.

Merhametini yitirmeye yüz tutmuş ahir zaman dünyasında, bu cum'a, insanlık bu değeri için konferanslar düzenlese, sohbetler, vaazlar verse ve sonra da ellerini semaya kaldırıp:

 ''Ey merhametlilerin en merhametlisi Allah'ımız!

Bizi merhametlilerden eyle! Merhamet fakiri eyleme. Merhametliler zümresinin merhamet edilmişleri arasına kat ! Amin. '' diye gözyaşlarıyla yakarsa yeridir.