7 Mayıs 2020 Perşembe

Ramazan biraz da kendimizle yeniden tanışmaktır.




Ramazan'ı Şerif bize içimizdeki sinsi düşmanlarımız olan lat menat uzza ve hubelleri göstermek ve yıkmamız için de gelir!

Her put isminin yanına kendinizde bulunan olumsuz, karakterinize yapışan ve sizi sevimsizleştiren huylarınızı, zaaflarınızı, ideolojik saplantılarınızı koyabiliırsiniz.

Eğer bu mübarek ay bunların hiç değilse bazılarını bize gösteremiyorsa, oruç ikliminden içeri adım atsak bile, eşiğinde oyalanıyoruz demektir.

Bu konular için İmam-ı Gazali (ks) hazretlerinin muhteşem eserlerini tavsiye edebilirim. Orada nefsin sıfatlarını ve terbiye metotlarını görmek mümkün. Hatta eski bazı alimler mesela İhya'sını başlar okur bitirir, (ya da talim ettirir) sonra yine başlarlarmış. Bu onları her defasında yeni bir açılıma, görüşe ve anlam farkında uyarı/uyanışa götürerek sürekli disipline edermiş.
Yazdıklarını yaşayan alimlerin eserleri böyle etkilidir.

Korona günlerinde hazır zamanımızın çoğunluğu evde, itikaf gibi geçerken; kendi içimizin derinliklerinde gezebilir, kendimizle yeniden (yüzleşmek değil) tanışabilir, kendimizi şefkatle okuyup, kendimize fısıldayabiliriz.