27 Şubat 2020 Perşembe

Regaib Kandili 1441/2020

Bu gece bir yanıyla Regaib Kandili. Alemlerin Övüncü, Sevgili Efendimiz, Peygamberimiz aleyhisselatü vesselam Hazretlerinin pak ruhlarının, anneleri tarafından bedenlerinde fark edildiği kutlu zaman. (*)

Reğaib; istemek, arzulamak, iştiyak duymak, o şey için çaba sarf etmek anlamlarına gelir.
Bir yanıyla da dünyaya bakan nefslerimize bir ihtar, Allah'a (cc) davettir. Allah'a götüren sahih şeyleri iste, yalnız Allah yoluna Allah için rağbet et. Kalıcı ve sonsuz olanı arzula. İştiyakın, aşkın Allah'a ve Peygamberine ve dahi onlara sadık olanlara olsun.

Kandiller, mevsimler ya da gittiğimiz yol üzerindeki işaret taşları, levhalar gibidir ve esasen Allah'ın biz günahkâr kulları için engin merhametine, rahmetine, sevgisine çağıran eşsiz fırsatlardır.

Mevlid Kandili, Regaip tabelası, Mi'raç, ardından Berat, derken Kadir gecesi... 5 kandil, 5 vakit namaza denk...5 mevsim gibi...Tamam tamam bilinen 4 mevsim var da, bir de her insana özel ve sessizce uğrayan 5. mevsim var. Görür de idrak ederse ne ala...
Kadir gecesini de Ramazan-ı şerifte bulursa ne ala...
Kandilleri, yoldaki işaretleri görürse, kıymetince baş göz ederse ne ala...

Trafik lambaları/kuralları gibi...
Uyarsa ne ala!
Hani otobanda yazar ya:''Köprüden önceki son çıkış!''
Bu öyle bir sırat köprüsü ki, onu daha bu dünyada yürüdüğünü fark etmez insan!

Allah Teala, bu mübarek kandillerle dağınıklığımıza ihtar ederek, bizleri toplamak diler. ''Bu gidiş nereye?'' buyurarak, Zatını hatırlatır. Küsmüşsen adeta ''Kulum gel de barışalım!'' der. Allah son nefesimize kadar bize küsmez. Sürekli zaman ve fırsatlar vererek af kapısını hep açık tutar.
5 Kandil günümüze yayılmış 5 vakit namaz daveti gibi... Nasipliler icabet eder. İdrakine varamamışların varması umut edilir...

Kandillerin önem sırası da İslam bilginlerince tartışma konusu olmuştur. Bir kısmı Kur'anın nazil olduğu Kadir gecesi diye içtihat etmişler. Az bir kısmı Berat gecesi, rızıklar, ecel, bir yıllık kader programı demişler. Bir kısmı da ille de  Mevlid-i Nebevi, Hz.Peygamber (sav)'in doğumu,dünyamıza teşrif ettiği zaman demişler ve eklemişler; Levlake levlak...O geleceği için her şey yaratıldığına göre ve Kur'an da O'nun (sav) şahsı manevisinde bizlere nazil olduğuna göre, neyin tartışmasındasınız?  Elbette Mevlid kandili önce olmak gerekir, sonra Kadir gecesi...

Bu çok önemli gün ve gecelerde oruç, dua, akraba komşu ziyareti, sadaka...insanların gönlünü hoş etmek. Kandil diye samimi sevinç duyup şükretmek olması ve yapılması gerekenlerden.

İnsan nasıl sevinmez, O doğmuş! 
İnsan nasıl şükretmez O'na ümmet olmuş!
MM

________________________

(*) Bediüzzaman Hazretleri, Regaip gecesinin Sevgili Peygamberimiz (sav)'in terakki hayatının başlangıcı olduğunu; Mi’raç ile bu  terakkilerinin zirve noktası olduğunu bildirmektedir.
Regaibin kudsiyetini izah ederken de, Efendimizin (sav) bir derece bir cihette âlem-i şehadete (annesine intikaline yani dünyaya) bu gece teşrif ettiklerini haber vermektedir.
(Sikke-i Tasdik-i Gaybi, sh:206-207)