27 Mart 2021 Cumartesi

Berat kandili 2021

 

Hiç birisi kendi tapulu malımız değil! 
Hiçbir şey bizim olmadığı gibi..! 
Hayallerimzden söz ediyorum hayallerimiz de öyle..!
Her ne ki hayalini kurmuşuz, başka bir yerde mutlaka bir karşılığı var! 
Öfkemizin, kinimizin bile! Bilginler adına misal alemi demişler. Biz şu an şehadet alemindeyiz...
Cümlemin burasında durup arama motoruna ''hayaller'' diye yazdım uygun görsel için,
karşıma şu cümle çıktı: 

"Hayal ettiğiniz her şey gerçektir."
Pablo Picasso

Bilgisayarı açmadan Berat kandili için kısa ama geçmiş yazılarımdan farklı bir şey yazayım diye tasarladığım tema tam da buydu... (Görsel aramaktan vazgeçtim:)
 
Hayallerimiz, filmlerde o bize uçuk gelen kurgular... hepsi misal aleminde karşılığı, suretleri olan şeyler. Orada olmasa, bizler burada ayna gibi yansımalarını hayal edemezdik... Malzeme, maya oradan!
Filmlerde ve romanlarda 19.yy. dan başlayan, zamanda yolculuk, mesafelerin bir hokus-pokusla kısalması aslında gerçek! Geçmişte yaşanmış ve günümüzde sessizce yaşayanlar hala var buna inanın! 

Bu gece ''Bütün hikmetli işlerin olduğu gece!'' yıllık kader programı...
Bir sene içinde kimlerin öleceği-doğacağı, rızıklarımız (zenginlik ve fakirlikte değişme ya da aynı kalma), dünya genelinde nelerin olacağı, kimlerin hayra kimlerin şerre düşeceği, o sene hac nasip olacak kişilerin sayılarına varıncaya dek...

Allah'ın ezeli ilmi, taktiri ile kader sırrı içinde ilgili meleklere görevleri verilir! 
Ama lütfen dikkat! 
Kader dairemizin rengi taktir edilecek, o dairenin içinde bizler, bize verilen irade, akıl ile özgür bırakıldık. (Kader bahsini daha önce bir iki kez işlediğim için geçelim.) 

Biz bu gece gönlümüzü agâh eder ve uykularımızdan, cep telefonlarımızdan uzak olursak, 
geceye belki bir TV kanalında sohbet ile start verir, sonrasında da kendimize çekilip, nefeslerimizde ''Hay'' esmasına kulak verebilirsek, secdegâhımızı ıslatarak dualarca aminlere karışabilirsek... Hakkımızda taktir edilecek şeyler konusunda ümitli şeyler bekleyebiliriz. 

Bu gece başlayacak olan ilahi taktir ve meleklerin muazzam mesaileri kadir gecesi tan yeri ağarana dek sürecek! Dua gibi bulunmaz bir nimete (jokere) sahibiz, ondan kalbimizin dilini mahrum bırakmak, yolda kalmak demektir. 

Geceye ermeden uzaktaki yakınlarımızla kandilleşip gönüllerini alabilir, geceye ermeden sadaka verebilir, yakın komşularımıza hediyeler sunabiliriz. Kuşkusuz bu, dualarımızın kabulü hususunda bize yardımcı olacaktır. 

Bu dünyada son nefesimizi verirken, beratimiz, kurtuluşumuz, yüzümüzdeki hüzünlü tebessümde açan gülistan olması dua ve temennisiyle iman kandilimiz ebedi sönmesin...

Kandinizi tebrik ediyorum dostlarım.