11 Ocak 2017 Çarşamba

alışmak... / ''Davul dengi dengine!''

Alışmak...
Farkında olmadığımız en zayıf zaaflarımızdan aslında...
Alışmaya alışmamak için çabaladığımız da olur zamanın yetimliğinde...
Bazen bir işe yaramadığını,
Bazen de geç kaldığımızı fark ederiz...
Alışmak,bir tür bağımlılıktır...
Alışmak,aşktan daha güçlü bir bağdır.
Aşk,yıldırım gibi çakıp,görevini tamamlar ve gider de,
Alışkanlığı ne yapacağız..?
Hatta anlaşma sorunu yaşadığımız birisini, bitsin dediğimiz bir ilişkiyi ''alışkanlık'' yüzünden bitiremeyiz çoğu kez...
Ya da çok geç bitiririz...
Bazen de, bitti sandığımızın, alışkanlık sebebiyle aslında bitmediğini görürüz..!



'' ...Size göre dindar bir kadın,dindar olmayan bir beyle; ya da alevi olan biri, sünni biriyle evlenmeli mi? Elif ''

Elif, hangi Elif dermişim...😊

Bu ara maillerde bereket var, dövizle yarış ediyorlar. Mailler memnuniyet verici, belki faydam olur birilerine bu şekilde;lakin dövizdeki şaşkınlık verici yükseliş endişe verici.

Döviz dedim de, şimdi de ekonomik olarak diz çöktürmek istiyorlar; gidişat hiç de parlak gözükmüyor, dolar,euro tutulamıyor ! Enflasyon yükseliyor, geçim zorlaşıyor. Allah yardımcımız olsun. Kritik zamanlardayız. Pislik Obama 'da Rusya sınırlarına tankları yığıyor; resmen savaşı kaşıyor gider ayak.

Sahi konumuz bu değildi.

Cevabım olumsuz olurdu. ''Davul dengi dengine'' sözü boşa söylenmemiş. Bunu bazıları eski Türk filmlerindeki gibi, zengin kız fakir adam şeklinde anlıyorlar. Oysa ''denklik'' kavramı vardır İslam hukukunda ve çoğumuzun bundan haberi yok. Araştırın derim.

Sevmek tek başına yetseydi, bunca boşanmalar olmazdı. İnsan anlaştığı birisini sevebilir, ama anlaşamadığı birini sevse bile, o ilişki yürümez. Farklı mezhepten evlenmiş insanlar da tanıdım, sonuç hüsran idi. Burada herhangi bir mezhebe eleştirel bakışım yok. Realiteden söz ediyorum. Mesela sen oruç tutacaksın, alevi eşin izin verse bile, tek başına yaşayacaksın sahuru, iftar sevincini ve o evde yemek yemeğe devam edecek! Sen namaz kılacaksın, o kılmayacak. Sen örtülü gezmek isterken, o açılmanı dileyecek...vs. Bu dediklerime bizzat şahit oldum. Onun ailesi sana soğuk bakacak,yani baştan  farklı din,mezhep,ideoloji,hatta parti,yani dünya görüşü...bunlar bir insanı mahkum etme, aşağılama, hor görme sebebi olmamalı. Arkadaşımız olabilir ama evlilik bambaşka bir durum. Biriyle hayatı paylaşacaksınız. Hele bu paylaşım, ahiret yolculuğu bilincindeyse...Hele bir kadının,Müslüman olmayan bir adam ile evlenmesi kesin haramdır.

İnsan eşiyle hac ya da umre yapmak ister. Evliya kabri, camiler gezmek ister..Dediğim gibi davul dengi dengine...
Umarım uzatmadan yeterli cevap vermişimdir. (Kendimi Güzin hala gibi hissettim.😉 )

Dediğimi yabana atmayın Elif hanım...Kendi dünya/ahiret görüşünüze göre birisini tercih edin. Ve tecrübe sahibi insanların fikirlerini, önerilerini de dikkate alın derim. Sevgiyle....