21 Ekim 2022 Cuma

Yaşlılık

Yaşlılık makamından güfteler!
Herkes dinlemesini bilemez!

Yıllar önce Mina Urgan'dan yaşlılığı okumuştum anıları içinde...
En son Arzu Denizyaran'ın yaşlı annesine uyguladığı rehabilite yöntemlerini okurken bu konuda kitap yazmak geçmişti içimden. 

Devası olmayan dert yaşlılık, aslında hastalık türleri içinde sabır gerektiren, uzun süreli ve zor bir imtihan. Hem yaşlı insan hem de ona refakat eden için. 

Sevgisiz, şefkatsiz ve sabırsız karşılanması imkânsız.

Ücretli bakıcı, gerçekten iyilik dolu, içinde Allah korkusu, vicdan, merhamet taşıyan biri olmalı yoksa yaşlı hastaya zulm ederek kendi ahiretini de mahveder!

Anne-baba 3-5 evlada bakar da onlar bir anne ya da ikisine bakmazlar bakamazlar! Eller araya girer ve koparıverir maziden, hatıralardan aidiyetinden insanı! Ne acı!

Yakın akrabam rahmetliyi 3 evladı 1'er ay yanlarına alarak "bölüşmüşlerdi!" kadının özel hissedeceği evi odası olmamıştı ömrünün sonlarında! Aslında onun ömrünün son demleri bölünmüştü ne yazı ki…

Yaşlılık makamından güfteler diyerek konuya başlamıştım. Bazen fiziken yaşlanmadan da yaşlı gibi hissedersiniz...O ruh hali bahsi diğer.

"Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara "öf!" bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle." (İsra,23)

"Biz kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz (yaşlandıkça güç ve yeteneklerini azaltırız.) Hala akıllarını kullan(arak bütün bu anlatılanlardan ders al)mayacaklar mı?" (Yasin,68)

Ne muazzam derin ve ikaz dolu ayetler değil mi? Ders alanlardan olmamız temennisiyle, bereketli cumalar.