31 Ocak 2020 Cuma

Bir eğitimci olarak Peygamberimiz (Okunmalı)


''Andolsun ki, size içinizden, öyle bir Peygamber gelmiştir ki. bir sıkıntıya düşmeniz Ona pek ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere şefkat ve rahmetle dolu olarak esirgeyen Rauftur.'' Tevbe:128 ayetinde beyan edildiği gibi, can taşıyan ve taşımayan her şeye şefkatle yaklaşıp, elinden tutma çabasında bir tebliğci, son Peygamber...Aleyhisselatü Vesselam.

''Andolsun ki, Allah’ın Resûlünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek ve deva, (problemlerinize çare) vardır.'' Ahzap suresi:21
Tebliğ ettiklerini herkesten çok kendi şahsında yaşayıp uygulayan, içimizden bir insan. Melek olsaydı, örnek alıp aynısını yapma konusunda itirazlar olurdu.

"Eğer sen kaba ve katı kalpli olsaydın şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi." Âl-i İmran:159
Ve çok şefkatli çok anlayışlı. Tebliğci, Müslüman, insan, eş, devlet idarecisi ve kitabın konusu öğretmen, ''muallim'' nasıl olunur, olmalıdır, metotları, metodolojisi, usulü, yolu...Kitapta çok faydalı dip notlarla örneklendirilmiş. Öyle ki, akademik çalışma yapanlar, tez konusu arayanlar için ipucu kitabı. Az ilmim olsa, o dipnotları da ele alarak, kitabı tefsir ve şerh eylemek isterdim.

30 yılda yazılmış olan, emek ürünü bu kitabı başta eğitimciler, öğretmenler, anne-babalar, abiler-ablalar... olmak üzere; yönetim kademesinde; kelamını, meramını anlaşılır kılmak isteyen her insana her Müslümana tavsiye ediyorum.

Kendisine sorulan sorularda her defasında muhatabının durumuna, ihtiyacına, göre, nebevi gözle görüp cevaplar veren; bazen soruya soruyla, bazen de kendisi bir soru sorarak çevresini aydınlatan bir
Kandil.
Cahil çöl bedevilerinin kaba davranışlarına bile nasıl muhteşem bir sabırla cevaplar verdiğinin çarpıcı örneklerini ve analizlerini okuyacağınız kitaptan bir kaç iktibas yapmayı çok isterdim. En iyisi altını çize çize siz alıp okuyun.

Efendimizin (sav) “Ben ancak bir muallim olarak gönderildim” sözü temelinde ''pedagoji okudum'' diyenler, bu kitabı okumamışlarsa, eksik kalmışlardır dersem, sanırım kitabın önemini vurgulamış olurum.
Biricik rehberimiz, önder ve örneğimiz, Sevgili Peygamberimiz aleyhissalatü vesselamın hadisleri ile bitirelim:

''Allah’ım !
Faydasız ilimden, 
korkmayan kalpten, 
doymayan nefisten 
ve kabul olunmayan duadan 
sana sığınırım.''