10 Eylül 2020 Perşembe

Belki birileri bu teklifimi Orman Bakanlığı'na iletir!



İstemeden dikkatsizlikten de kaynaklansa, bir gün bu ülkede idam cezası çıkarsa, orman yakanlar da bu kapsam içine alınana dek, failler ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmalıdırlar!
Bazen başka bir ülke, düşman olduğu ülkenin ormanlarını yaktırabiliyor! Ve genel olarak terör örgütlerinin kalleşçe, merhametten uzak eylemlerinden. Dün 4 ilimizde birden yangın çıkmasını da bu zaviyeden görmek lazım.
Bir ormana kıydığınızda dumanı ile yalnızca oksijenimizi dünyamızı kirletmiş olmuyorsunuz! Kurdundan kuzusuna, böceğinden yaprağına...Dalından ağacına, başlı başına muhteşem bir canlılar dünyasını yok ediyorsunuz! Yuvada uçamayan yavru kuşlardan, onları kurtarmak için çırpınan çaresiz annelerine kıyıyorsunuz! Meyvelere, çiçeklere kıyıyorsunuz! Savunması olmayan bir güzelliği katlediyorsunuz! Bu alçaklığa, bu insanlık dışı kalleşliğe tenezzül etmeyin! Bu yaptığınızın Nazi ya da Srebrenitza katliamlarından hiç bir farkı yok, insanlık suçu işliyorsunuz!
Masumiyetin kanına girmeyin! İnsanlıktan birazcık, birazcık nasibiniz varsa ormanlara dokunmayın!
Belki birileri bu teklifimi Orman Bakanlığı'na iletir!
Bu konuda bendenizin acizane bir fikri var: Ormanlar parsellere ayrılmalı. her parselin arası en az iki ağaç yüksekliğinde bir mesafe ile ayrılmalı ve mümkün olan yerlere kanallar açılmalı ve yine mümkünse o bölgede ırmak dere varsa, bu kanallara da suyu akıtılmalı. 
Bazı riskli yerlerde parsel aralarına duvar örülmesi dahi gündeme gelmeli özellikle yerleşim yerlerine yakın yerlerde. 
Biliyorum bu dediğimi yapmak için ağaç kesilmesi lazım. Evet öncelikle yaşlı ağaçlar kesilsin ve onlar ormanları için kendilerini feda etsinler. Sonra çıkacak yangınlarda diyelim 22. parselde yangın çıkmışsa, diğerlerine zıplaması hemen mümkün olmayacaktır. Bu da yangınları söndürmek için zaman kazandıracak ve yangın az hasarla atlatılacaktır. Bundan sonra da yeni fidan ekimi bu proje uzmanlarındaca kapsamlı olarak geliştirilerek uygulamaya sokulmalıdır.
Bunun dışında, hareket olduğu zaman kayda geçen, gece görüşü olan akıllı kameralar da, çok iyi gizlenerek ormanlara konuşlandırılmalıdır. Bunlar kayda geçtiği anda, bağlı bulundukları merkezlerde alarm çalmalı ve anında izlemeye geçilmelidir.